STARTTIDER
2018

LEDSTATUS

Uppdaterad:
XX:XX 4/6 2018
VÄLKOMMEN TILL EUROPAS STÖRSTAVIA FERRATA
– ANLÄGGNING

VIA FERRATA -

SKULEBERGET

En unik adrenalinkick och ett fantastiskt äventyr i Världsarvet Höga Kusten.

Här har alla, med en kroppsvikt mellan 40-140 kg, möjlighet att uppleva bergsklättring under maximal säkerhet. Det krävs inga förkunskaper och du behöver inte ha en fysik utöver det vanliga. Där naturliga steg saknas har stålpinnar borrats fast. Flera hundra kraftiga bergsöglor har borrats in i Skulebergets 250 meter höga östbrant och genom bergsöglorna har stålvajer dragits, fördelat på 4 leder av olika svårighetsgrader.

Utrustningen du hyr består av hjälm, sele och en Y-slinga med två, för Via Ferrata, godkända karbinhakar. Genom att hålla i stålvajern klättrar du uppför berget. Båda karbinhakarna ska vara säkrade i vajern under hela turen. När du passerar bergsöglorna flyttar du en karbinhake i taget. Lederna är inte byggda för barn så det krävs mycket av de vuxna. 

Vuxna (målsman) ska själva vara trygga med höjden och ha uppsikt över minderåriga under hela turen, särskilt vid flytt av karbinhakarna. För en trygg och säker tur gäller max ett barn per vuxen.

vanliga frågor

& svar

Kan man klättra i alla väder?

Nej. Regn, extrem värme och åska är anledningar till att vi tillfälligt tvingas stänga leder.
Efter mycket regnande kan det dessutom ta dagar tills berget är torrt nog för att klättras säkert. Stark vind påverkar däremot inte säkerheten. Följ oss på Facebook så får ni snabbare och tydligare information om status på väder och våra leder. Vi uppdaterar så fort det blir förändringar.

Starttider?

Drop in alla dagar, om berget är torrt:
Maj - 23 Juni 10.00-18.00
24 Juni - 18 Augusti 09.00-18.00
19 Augusti - 30 September 10.00-17.00
Oktober 10.00-14.00
Ni får alltså börja klättra ända fram till "stängningstid". Vi är kvar tills alla kommit ner igen.

Måste klättringen bokas?

Nej. Vi har drop in ALLA dagar hela säsongen.

Hur går det till innan jag får klättra?

Efter att du läst igenom säkerhetsreglerna skriver du under en ansvarsförsäkran. Sedan hjälper vi dig på med utrustningen och har en genomgång om hur klättringen genomförs och efter det är du redo att klättra själv.

Vad ska jag ha på mig?

Oömma följsamma kläder och rejäla stadiga skor. Kängor är klart bättre än joggingskor. Joggingskorna är för mjuka och yttersulan är för hård vilket ger en dålig friktion. Klätterskor är en klar fördel på Gula- Röda och inte minst Svarta leden. Via Ferrata-skor finns att hyra för 100kr/dag (begränsat antal)
Vi rekommenderar också tunna gummerade handskar för att få ett riktigt bra grepp om vajern och minska risken för blåsor. Det finns att köpa hos oss för 40kr.

Hur svårt är det?

Det är svårt att svara på. Det beror på höjdrädslan och att du klarar hantera den mentalt. Att någon är gammal, överviktig eller bara allmänt otränad är inget skäl för att inte klättra den Vita leden. Det jobbigaste är stigen upp till starten och de blåmarkerade vandringslederna ner efter klättringen. Under själva klättringen går det så pass långsamt att det inte kräver någon särskild fysik. Gula-, Röda- och Svarta leden kräver dock att du ska orka dra upp din egen kroppsvikt under längre sträckor och att du klarar av höjden som är mer påtaglig.

Kan man avbryta en påbörjad klättring?

Det finns möjlighet att avbryta och vända tillbaka om man inte klättrat längre än till delningen för den Vita- och Röda leden. De flesta som vänder gör det dock redan vid Prövostenen där själva klättringen börjar. Gula leden har också en tydlig Prövosten, efter en kort bit in på leden. Känns den för brant och fotfästet är för dåligt så är det bäst att vända tillbaka och välja den Vita leden istället. Röda leden är knepigare då den blir svårare och svårare längre upp. Risken finns att man fastnar mitt på leden och att man varken vågar klättra vidare eller backa.

Vilken led ska jag klättra?

Det är bättre att känna sig stolt och lycklig efter en häftig upplevelse än att vara lättad för att man har ”överlevt”! Har du aldrig klättrat förut eller om du ska klättra med barn (minimivikt 40kg) så rekommenderar vi inget annat än att börja med den Vita leden (medelsvår). Gula leden (svår) är mycket brantare, slätare och mer fysisk. Röda leden (svår+) är svårare än den Gula då den är mer exponerad för höjden och mer psykiskt utmanande. Du ska vara längre än 160cm för att nå stegen på de värsta branterna. Svarta leden (extrem) är klart svårast. Du ska ha klarat den Röda leden helt utan problem och helst ha klätterskor.

När är det bäst att klättra?

Vår och höst med tanke på temperaturen. Under sommaren är det som varmast, mest med folk och dessutom är det ett högre pris under högsäsongen. Det är betydligt färre klättrare på sena eftermiddagar då lederna dessutom ligger i skugga.

Finns det någon åldersgräns / viktgräns?

För att klättra själv måste du vara myndig.
I övrigt har vi en viktgräns på min. 40kg och max. 140kg. Utrustningen  är inte gjord för mindre barn. Minderårig ska följas av målsman som själv ska vara trygg med höjden och ha uppsikt över minderårig under hela turen, särskilt vid flytt av karbinhakarna. För en trygg och säker tur gäller max ett barn per vuxen.

Hur lång tid tar det att klättra en led?

Normalt brukar det ta ett par timmar, plus den tid du tillbringar på toppen. Under semesterperioden bör du räkna med att det tar någon timme till p.g.a. att det är många klättrare på lederna.

Vad finns det för risker?

Att du överskattar din egen förmåga, att du hamnar i panik för att du valt en för svår led, slarv vid omsäkring av karbinhakar, fall vid friklättring (inte håller i vajern), halkrisk med skor med dålig friktion, stenslag och vätskebrist. Det är viktigt att få med sig vatten och kanske något att äta så att man håller energin och humöret på topp.

VIA FERRATA -

INFORMERAR
Publicerad
13/7/2018
Ledstatus och väder
Följ oss på Facebook så får ni snabbare och tydligare information om status på väder och våra leder. Vi uppdaterar så fort det blir förändringar.
Publicerad
31/10/2018
Stängt för säsongen
STORT tack till alla er som varit här säsongen 2018. Vi ses 2019.
Publicerad
11/12/2018
Julen närmar sig med stormsteg.... 🎄😊
Ge bort en häftig upplevelse i julklapp! Är du ute i sista stund så löser vi det. Vi kan maila ett presentkort ända fram till julafton! Presentkort beställer du enklast genom att fylla i formuläret här på hemsida.
INSTAGRAM

FEED

VIA FERRATA -

PRISLISTA

INKL. ALL UTRUSTNING

LÅGSÄSONG VÅR & HÖST
 • 395kr för en led

 • +150kr/heldag. Klättra så många gånger du vill under en dag.

HÖGSÄSONG 24/6-18/8
 • 495kr för en led.

 • +150kr/heldag. Klättra så många gånger du vill under en dag.

STAMKUND
 • 1495kr/Årskort.

 • Gäller 12 månader från inköpsdag.

VIP-KLÄTTRARE
 • 6975kr/Lifetime guldkort.

 • Klättra hur mycket du vill resten av livet.

Med egen utrustning

LÅGSÄSONG VÅR & HÖST
 • 200kr för en led

 • + 65kr/del vid ej komplett utrustning. (sele, hjälm och Y-slinga)

 • + 150kr/heldag. Klättra så många gånger du vill under en dag.

HÖGSÄSONG 24/6-18/8
 • 300kr för en led

 • + 65kr/del vid ej komplett utrustning. (sele, hjälm och Y-slinga)

 • + 150kr/heldag. Klättra så många gånger du vill under en dag.

STAMKUND
 • 1000kr/Årskort.

 • Gäller 12 månader från inköpsdag.

 • + 165kr/del vid ej komplett utrustning. (sele, hjälm och Y-slinga)

TILLÄGG
 • + 100kr/dag Via Ferrata-skor (begränsat antal)
  + 50kr/dag Vandringsstavar

  40kr/par Klätterhandskar

GUIDE
 • För dig som vill klättra men är väldigt osäker eller under 18år, finns möjligheten att klättra med klätterpersonal som hjälp och stöd. Alla dagar i juni, juli och augusti kl 17:00. Max 2 pers. 990kr/pers. Måste bokas.

VIA FERRATA -

PRESENTKORT
* Obligatoriska fält
GDPR
Tack för din beställning! Vi skickar presentkort och faktura senast i morgon.
* Något blev tokigt, kolla så att du har fyllt i korrekta uppgifter

VITA
LEDEN

MEDELSVÅR
HÖGSTA SVÅRIGHETSGRAD: B

Skulebergets klassiker och det självklara valet för den som aldrig provat via ferrata eller annan klättring förut. Vita leden följer en "traditionell" klätterled av 2 – 3:e graden och letar sig på ett naturligt sätt den enklaste vägen uppför Skulebergets östvägg. Turen kan beskrivas som varierad, med en intressant "kryddblandning" av små klätterproblem och situationer med jämna mellanrum avbrutna av trevliga utsikts-/fikahyllor. Klättringen är sällan riktigt utsatt, men ändå med bergväggskänsla. Vita leden kräver knappast mer än normal balans och rörelseförmåga samt en inte alltför påträngande svindelkänslighet. Prövostenen i början ger en bra uppfattning om vad som väntar.

GULA
LEDEN

SVÅR
HÖGSTA SVÅRIGHETSGRAD: C

En exponerad, ihållande och småteknisk via ferrata, som kräver balans, viss finess och ett bra fotfäste för att avnjutas (och inte bara uthärdas). Den som enbart förlitar sig på rå styrka får problem. Likaså den höjdkänslige. Gula leden är betydligt svårare och mer utsatt än Vita leden, men något lättare än den Röda leden. Till skillnad från Röda leden kommer de största svårigheterna i skyddade lägen, t.ex. omedelbart ovanför en stor hylla.

RÖDA
LEDEN

SVÅR +
HÖGSTA SVÅRIGHETSGRAD: C/D

En spännande led med något av "luftcirkus" över sig. Klättringen är både brantare, svårare och mer exponerad än den Gula leden. Traversen efter hällarna ut under överhängen bjuder på luft under klackarna. Ledens krux är dock själva passagen upp genom överhängen, som är mycket luftig och obarmhärtigt avslöjande för den höjdkänslige. Detta i synnerhet som även de tekniskt svåraste passagerna kommer här. Även fortsättningen är brant om än inte fullt lika utsatt. Till skillnad mot den Gula leden, ska man vara minst 160cm för att ha en chans att nå de steg som finns i de brantaste partierna.

SVARTA
LEDEN

EXTREM
HÖGSTA SVÅRIGHETSGRAD: E

Som en giftorm i paradiset ligger den där – Svarta leden. I varje fall kan den nog uppfattas så - Skulebergets klart svåraste via ferrata – om den aningslöst underskattas. Eller vid ett väderomslag. Den vertikala linjeföringen gör att leden är jobbig, framför allt, för armarna. Detta gäller särskilt den ca 18 meter höga, svagt överhängande väggen strax ovanför insteget. Den som klarat av den, har visserligen kruxet bakom sig, men svårigheterna är långt ifrån över. I händelse av regn kan läget bli besvärligt. Reträtt nerför ovannämnda vägg är knappast att tänka på. Svarta leden rekommenderas endast för den som klarat Röda leden utan problem eller har likvärdiga erfarenheter. För den som är "redo" för Svarta leden väntar klippa av högsta kvalitét och en viaferrata-upplevelse utöver det vanliga. Den som klarar Svarta leden, har även visat klättertekniska förutsättningar att klara av många av de svåraste Via Ferratorna i Alperna.

VIA FERRATA -

HITTA HIT

Vi finns knappt 2 km norr om Docksta. Sväng av till naturum Höga Kusten.

Visa vägbeskrivning
1,5 tim
2 tim
3 tim
3.5 tim
4 tim
5 tim
5.5 tim
6.5 tim
8 tim
8,5 tim
10 tim
12 tim
SUNDSVALL
umeå
lycksele
Skellefteå
gävle
östersund
luleå
falun
uppsala
stockholm
örebro
haparanda
karlstad
jönköping
göteborg
malmö

VIA FERRATA -

KONTAKTA OSS
Våra samarbetspartners
STARTTIDER
Uppdaterad:
XX:XX 4/6 2018

LEDSTATUS